artikel ur : Byggindustrin 15 / 5 maj 2006     text: Margareta Redlund, foto: Britt-Marie Hallbert
Den sinusformade fasaden, med burspråk på vågtoppen och balkonger i vågdalen, ger byggnaden karaktär.

Hyresrätt helt rätt

Reinhold Gustafsson bygger ett hyreshus på centrala Kungsholmen i Stockholm med 22 lägenheter, alla uthyrda i ett tidigt skede via bostadsförmedlingen. Lägenheterna är attraktiva trots höga hyror. I gengäld är standarden något utöver det vanliga.

Går man Parmmätargatan ner mot Riddarfjärden möts man av ett bygge på vänster hand. Första intrycket är att det handlar om en ombyggnad. Men inget är mer fel. Det är ett nybygge, inklämt mellan en jättestor kastanj och Eiraskolan. I området finns hus från sekelskiftet och funkistiden, grannhuset till exempel är ritat av Björn Hedvall, och i närheten ligger Sven Markelius berömda kollektivhus på John Ericssonsgatan.

På tomten, som inrymt såväl pestsjukhus, garveri som parkeringsplats, bygger Reinhold Gustafsson Förvaltning AB ett hyreshus med 22 lägenheter. Läget är perfekt i Stockholms innerstad och samtliga lägenheter är uthyrda via bostadsförmedlingen trots höga hyror och trots att huset ännu inte är färdigbyggt.

Huset har fler spännande detaljer. Mest framträdande är gatufasadens sinusform där burspråk placerats i vågtopparna och balkongerna i vågdalarna. Fasaden mot den småskaliga gården ser annorlunda ut med loftgångar och träpanel av gran.

– Det ger högre boendekvalitet och de boende lär känna varandra på ett naturligt sätt, förklarar han.

HÖG KVALITET
Nackdelen med denna typ av byggnad är att loftgångarna stjäl ljus. Här har man löst det genom att i betongen lägga in glasbetong som släpper igenom dagsljuset. Loftgångarna ger också möjlighet till en liten privat uteplats.

Hela huset andas kvalitet. Standarden är högre än den normalt är i hyresrätter och verkar till och med högre än i bostadsrätter, där man trots miljonbelopp i insatser inte får mer än ett ynka handfat i badrummet och enklaste standarden på garderober och kök.

Byggnaden smälter fint in i omgivningen.
Schäfern Trixie och husse Rolf Jansson har fullständig koll på arbetsplatsen.

– Hyresrätter är ett naturligt val för oss eftersom vår affärsidé är att skapa vackra hyreshus för långsiktig förvaltning. Då handlar det inte bara om pengar utan lika mycket om kvalitet, säger Jan Kruhsberg.

TRAPPHUS I GLASBETONG
Exempel på hög standard är kalkstensklädda entréer, golvvärme överallt, diskmaskin, köksluckor och garderober i björk, badrum med skåp och rejäla handfatskommoder som ger bra avställningsytor. Rumshöjden 2,65 meter är något över standard och trapphuset är ett smycke med sin utformning i glasbetong. Inte heller den gulputsade fasaden har lämnats åt slumpen. Här har hydraulisk tjockputs på gammalt manér använts på en isolering av 24 cm lättbetong.

– Den höga kvaliteten beror inte enbart på val av material. Det är lika mycket platsledningens förtjänst och de skickliga yrkesarbetarna, säger Jan Kruhsberg.

För Reinhold Gustafsson har det varit en över 20 år gammal dröm att bygga på tomten eftersom man tidigare ägde grannfastigheten. Men turerna med bankkriser och politiskt rävspel har varit många till dess staden gjorde en inventering över möjliga, byggbara tomter.

Tack vare inventeringen fick Reinhold Gustafsson markanvisning på tomten och inbjöd tre arkitektkontor till parallella uppdrag. Juryn fastnade för Murman Arkitekters förslag som har en egen gestaltning men ändå anpassad till omgivningens bebyggelse.

Kjell Sjöström, Hans Murman och Jan Kruhsberg är nöjda med byggnadens höga kvalitet.

SMÄLTER IN I SEKELSKIFTESMILJÖN
– Vi har velat göra en byggnad av i dag med egen karaktär inom stenstadens ram och där man tar hänsyn till sekelskifteshusen på andra sidan gatan. Vi har också tagit hänsyn till platsens kvaliteter med bland annat ett antal fantastiska träd, som till och med påverkat husets form, säger Hans Murman, Murman Arkitekter.

Den stora utmaningen har varit att bygga huset. Platsen är extremt trång och upplagsytorna knappt mätbara, särskilt som förgården med sina fullvuxna träd inte fick belastas. Stommen, som är platsgjuten, har till exempel gjutits i så små etapper som tio meter vägg åt gången.

– Vi hade helt enkelt inte plats för fler gjutformar, förklarar platschef Rolf Jansson, Peab.
– Att handla upp stora materialleveranser på en gång har heller inte varit möjligt, vilket medfört att till exempel gipsleveranserna inte var större än för en lägenhet i taget. Upprepningseffekten är således lika med noll på detta speciella projekt, säger han.

FAKTA KV MUNKLÄGRET NR 23
Byggherre: Jan Kruhsberg genom Reinhold Gustafsson Förvaltnings AB
Arkitekt: Murman Arkitekter
Konstruktör: Astadien Byggkonsult AB
Generalentreprenör: Peab, region öst
Entreprenadsumma: 45 miljoner kronor exkl moms
Hyra: Ca 1 875 kr/kvm och år