GESCHWORNERGÅRDEN

Geschwornergården i Falun ligger mitt i Världsarvet Falu Gruva vid gruvplatsen i anslutning till Stora stöten. Byggnaden som härstammar från 1700 talet har genom åren varit bostad, kontor vid Falu Gruva och under senare tid en populär restaurang. Det befintliga köket var utdömt och varumottagning och handikapptillgängligheten behövde förbättras.

Vårt förslag blev en ny byggnad som binder samman gruvmuseet och dess konferensanläggning med Geschwornergården.

Byggnaden inrymmer kök, varumottagning och serveringsyta som tillsammans med befintlig byggnad kan erbjuda över 200 sittplatser, och den öppnar sig mot den befintliga gården med en generös uteplats under ett utkragande tak som både erbjuder sol och skugga sommartid.

Konstruktionen är utförd i massivträ (100 ton CLT trä från Stora Ensos fabrik i Österrike) där CLT-träet kommer från ett hållbart skogsbruk och är certifierat enligt PEFC.

Genom att använda oss av massivträ kunde vi få en lätt byggnad med kort byggtid, hög prefabriceringsgrad, koldioxidneutral och en varm och ombonad miljö.

Utvändiga delar är målade med Falu rödfärg från Falun.

Restaurangen öppnade i januari 2017.

Geschwornergården nominerades till design-s, Swedish Design Awards 2018. Läs artikeln i Dalarnas Tidningar här.

Fakta


GESCHWORNERGÅRDEN


År:

2016

Beställare:

Stiftelsen Stora Kopparberget

Area:

350 kvm BTA

Fotograf:

Olle Norling