AKB CITY

Efter ett inledande samarbete med arkitekt Tom Rantil och Ytterborn & Fuentes vintern 2000 färdigställde vi inredningen av Skandinaviens största bokhandel – Akademibokhandelns butik på Mäster Samuelsgatan 32 i Stockholm.

Gamla och nya delar
Butiken har bytt läge och flyttat längre in i huset. Delar av den gamla lokalen används och en del är ny. Detta har inneburit nya förutsättningar för lokalen med bl.a. mindre fönster och dagsljusinsläpp och lägre takhöjd. Tack vare de olika nivåskillnaderna har butiken ändå fått spännande rumsligheter. En rund ljusgård blir enda ljusintag i mitten av butiken, där stenar och vatten bildar en liten oas. När det gäller inredningen har vi tillvaratagit en del befintligt och klätt på den en ny kostym.

Orientering
I övrigt har vi bidragit med egen formgivning. Idén bygger på färger för orientering. Alla avdelningar har varsin färg. Öppenhet och generösa gångstråk ska leda kunden in i butiken. Kalkstensgolv i entréhallen möter linoleum och ekparkett. Hyllor är tillverkade i björk och plåt och borden i stål och formpressad björk.

Exponering
Exponeringen av böckerna har varit en väsentlig del, där vi jobbat med nya flexibla bord och hurtsar, gavelbord i avdelningens färger och stora exponeringsbord för säsongens kampanjer. Bokstäver på väggar och glasparti bildar fonder i rummet. Dessa är framtagna tillsammans med en grafisk formgivare som också gjort hyllornas skyltar.

Artikel ur Stad i Världen 1-2001

Fakta


AKB CITY


Byggår:

2000-2001

Beställare:

Akademibokhandeln

Area:

3000 kvm