Funäsdalen Ön i Backen

År: 2020-2023

Beställare: Protorp

Area: 789 kvm BTA


Kategori: Fritid

#Fjäll

Vi har utformat ett boende som är tydligt anpassat efter de behov man har i fjällen, vinter som sommar. Gediget och rustikt, med tåliga material och omsorg om detaljer. Projektet består av tre byggnader – Chalets – med sammanlagt 6 lägenheter belägna mitt i backen. Arkitekturen är utformad efter detta unika läge; en ”Ö” mitt i backen, som alla rör sig runt. Byggnaderna kragar ut på ett karaktärsfullt sätt med en tydlig koppling till traditionell träarkitektur som loftbodar och härbren. Husen grupperar sig likt tre figurer runt en gemensam gård som kikar ut åt olika håll och avtecknar sig mot den dramatiska fonden som Funäsdalsberget utgör.

Fasaderna är klädda med grov limträpanel med fält av träspån och träribbor vid fönster och entréer. Trappor och balkonger bildar olika lager i fasaden och bidrar till en dynamisk gestaltning som gör byggnaderna intressanta och lekfulla när man rör sig förbi.

Stort fokus har lagts på generösa rum för umgänge och gemenskap. Bra utrymmen för förvaring av utrustning och sportkläder, effektiva och smarta sovrum som medger många bäddar på liten yta. Här är det plats för många runt middagsbordet, hög takhöjd och stora fönster mot Anåfjället.