Kv. Munklägret

År: 2004-2006

Beställare: Reinhold Gustafsson Förvaltnings AB


Kategori: Bostäder

#Fasad

År 2006 stod bostadshuset med 22 hyresrättslägenheter och en förskola klart i kvarteret Munklägret på Kungsholms hamnplan i Stockholm. Projektet var en av fyra finalister som nominerades till Stora Samhällsbyggnadspriset 2007.

Mot gatan har fasaden fått en böljande vågform där vågtopparna utgör burspråk och i de skyddade vågdalarna har balkonger lagts till. Fasaden är av betong, gjuten mot lättbetong som sedan putsats. Lägenheterna nås via en kort loftgång mot gården vars yttre del har ingjuten glasbetong för att släppa igenom ljus. Även det runda, fristående trapphuset är klätt med glasbetong. Byggherre var Reinhold Gustafsson AB.

Peder Alton skrev i DN 7 maj 2006: ”Kungsholmshuset är en pärla bland nya bostadsbyggen i Stockholm. Balkonger och fönster skapar ett komplicerat fasadmönster och tar hela stan i famn. Det är generöst och stramt på en gång, allt går att avnjuta genom träden utanför som släpper igenom ett tunt ljus in i byggnaden och speglar sig mot tapeter och väggytor. Ännu en gång fasaden som yta och hinna, något transparent och undanglidande mellan ute och inne.”